سینما یکی از مظاهر تمدن است

در افتتاحیه جشنواره فیلم فجر، سعید راد که به همراه فرامرز قریبیان برای اهدای جایزه بخش مواد تبلیغی روی سن تالار وحدت آمده بود، گفت:«این سن خیلی باشکوه است و من این مهربانی و بخشندگی را که در میان مسئولان می بینیم ، خواهش می کنم با توجه به این امید ایجاد شده، به من اجازه بدهید که به عنوان یک بازیگر یادی داشته باشم از بزرگان بازیگری ایران آقایان بهروز وثوقی و محمدعلی فردین.»

او ادامه داد:«چه بخواهیم و چه نخواهیم این ها ستون‌های بازیگری در سینمای ما هستند و محمدرضا فروتن، حامد بهداد و پولاد کیمیایی که الان در سالن هستند از روی دست آن ها مشق بازیگری کرده اند.»

سینمای ایران قبل ازانقلاب، با یدک کشیدن نام هنر به ترویچ بی بند وباری در بیین مردم می پرداخت اما اوضاع سینما در ایران بعد از پیروزی انقلاب اسلامی در همه جنبه ها رشد چشمگیری داشته و به نوعی نسبت به گذشته تغییر رویه داد.

از این رو بر آن شدیم تا برای جلوگیری از ترویچ قبح زدایی، قسمتی از بیانات امام خمینی (ره) که با نگاه روحانی خود به فرهنگ و هنر به خصوص سینما که همیشه نگاه ویژه ای به سینما داشتند بیان کنیم.

در زیر چکیده ای از بیانات و کلام گوهربار بنیان گذار کبیر انقلاب درباره سینما را آورده ایم :

131405_572

سخنرانی تاریخی حضرت امام خمینی(ره) در بهشت ‌زهرا(س)

برای چه سینمای ما مرکز فحشاست. ما با سینما مخالف نیستیم ما با مرکز فحشا مخالفیم. ما با رادیو مخالف نیستیم ما با فحشا مخالفیم. ما با تلویزیون مخالف نیستیم ما با آن چیزی که در خدمت اجانب برای عقب نگه داشتن جوانان ما و از دست دادن نیروی انسانی ماست، با آن مخالف هستیم. ما کی مخالفت کردیم با تجدد، با مراتب تجدد مظاهر تجدد وقتی که از اروپا پایش را در شرق گذاشت خصوصا در ایران، مرکز چیزی که باید از آن استفاده تمدن بکنند ما را به توحش کشانده است.

سینما یکی از مظاهر تمدن است که باید در خدمت این مردم، در خدمت تربیت این مردم باشد و شما می دانید که جوان های ما را اینها به تباهی کشیده اند و همین طور سایر این جاها. ما با اینها در این جهات مخالف هستیم. اینها به همه معنا خیانت کرده اند به مملکت ما.

امام خمینی در تاریخ ۳۰ تیرماه ۱۳۵۸ در دیدار با کارکنان رادیو دریا نکات مهمی را در خصوص سالم سازی فضای رادیو و تلویزیون بیان کردند

اگر نسل جوان فاسد نباشد آنها از آن خوف دارند و می‏ترسند که یک وقت نسل جوان یک عصیانی بکند و آنها را به تباهی بکشد. از این جهت، به وسائل مختلفه کوشش می‏کنند که نسل جوان را به تباهی بکشند که از مسائل روز و از مسائل زندگی کنار باشند. وسائل متعدد، از قبیل مطبوعات که در خدمت آنها بود، رادیو و تلویزیون، سینما، تئاتر، تمام اینها که در خدمت آن رژیم های غیرتوحیدی هست.

در سینما جوانهای ما وارد می‏شدند، اگر چنانچه چند روز وارد می‏شدند عادت می‏کردند و سینما با آن صورتهایی که همه‌‏اش انحرافی بود، رادیوها همه انحرافی؛ مطبوعات از قبیل روزنامه‏‌ها؛ از قبیل مجلاّت؛ همه چیزهایی بودند که جوان‌های ما را منحرف کنند.»

اداره سینما به شکل سلیم و صحیح

سینما یک دستگاه آموزشی است. باید دستگاه ها را به طور مسالمت، به طور صحیح، به طور سلیم اداره کرد

حاکم بودن شکل و فرم اسلامی در سینما

انشاالله مبارزه با فساد می کنیم. مطبوعات را اصلاح می کنیم. رادیو را اصلاح می کنیم… سینما را اصلاح می کنیم. تمام اینها به فرم اسلام باید باشد.

نظارت و گزینش در سینما

همین طور فیلم های بالاتر (فیلم هایی که مخاطبان بزرگسال را شامل می شود) باید خیلی توجه به آن شود که رسیدگی بکنید، نظارت بکنید. نگذارید دست اشخاصی که متعهد نیستند.

اگر پیدا شدند اشخاص، باید به آنها حالی کنید. اگر نمی شود، تصفیه کنید و این یک امر ضروری و لازم است.

شما باید به تمام معنا در آن توجه داشته باشید که یک وقتی یک فردی نباشد، یک وقت یک فیلمی نباشد، یک وقت فیلمی را به صورتی که خیلی خوب است مثلاداده بشود و بعد وضع را دگرگون بکند، می توانند با یک فیلمی، یک وضعی را برگردانند، می توانند با یک قولی یک مصیبتی ایجاد کنند. بنابراین آن چیزی که بر شما هست یکی افراد است که افراد باید شناسایی بشود، سوابقشان معلوم بشود.

لزوم کار کارشناسی در سینما و توجه به مصالح نظام و اسلام

الان فرصت به دست شما داده شده است که شما می توانید خدمت بکنید؛ یک وقت می بینید که یک نفر آدم نفوذ کرده در آنجا و در یک جای حساس، آن وقت می آید یک کاری می کند، یک عملی انجام می دهد یا یک فیلمی که آنها مطلع هستند، کارشناس می خواهد این فیلم ها، این فیلم ها ممکن است یک نتایجی بدهند که نتایج را اشخاص عادی نتوانند درست بفهمند.

کارشناس ها در آن فکر کنند، تامل کنند تا اینکه یک فیلم صحیحی باشد که مناسب با جمهوری اسلامی و با مصالح اسلام، با مصالح کشور خودتان باشد.

توجه و نظارت جدی بر فیلم های خارجی

من غالبا فیلم هایی که خود ایرانی ها درست می کنند به نظرم بهتر از دیگران است. مثلافیلم گاو آموزنده بود. اما حالا این فیلم ها باید حتما از آمریکا یا از اروپا بیاید با یک بی بند و باری تا روشنفکران غرب زده شاد شوند. فیلم هایی که از خارج به ایران می آید اکثرا استعماری است لذا فیلم های خارجی استعماری را حذف کنید. مگر صد در صد صحیح باشد.

همین طور باید فیلم هایی که دررادیو و تلویزیون نمایش داده می شود، آموزنده باشد. فیلم هایی باشد ولو از خود ایران درست کنند، آموزنده باشد، یا فیلم هایی که از خارج می آید درست تفتیش بشود که چنین نباشد. آنها ممکن است با شیطنت فیلم هایی را به ایران بفرستند که بخواهند جامعه ما را فاسد کنند؛ باید وضع آنجا درست و اسلامی بشود، روی مصالح و مقصد کنونی باشد؛ در خدمت کشور باشد؛ نه در خدمت دیگران.

ارجحیت و اولویت در ساخت فیلم های ایرانی و لزوم استقلال در ساخت آنها

من غالبا فیلم هایی که خود ایرانی ها درست می کنند به نظرم بهتر از دیگران است مثلافیلم گاو آموزنده بود.

عمده این است که ما ذهن این جوان ها و حتی پیرها و روشنفکرنماها را آماده کنیم که ما خودمان آدم هستیم و این طور نیست که در همه چیز دستمان را پیش دیگران دراز کنیم و حتی اخلاق و زبانمان را از آنها یاد بگیریم لذا ساختن تئاتری که مطابق با اخلاق انسانی- اسلامی باشد زحمت دارد. سینما هم اگر بخواهد چنین باشد نیازمند صرف مدت ها وقت است.

 منبع: خبرگزاری دانا

اشتراک گذاری در telegram
اشتراک گذاری در print
اشتراک گذاری در email
اشتراک گذاری در facebook

آثار مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *